"Haidaț pă la noi! Deschide-ți lada cu zestre sălăjeană"

Lăsatul secului de carne la Camăr. Începutul Postului Paștelui

 

    Obiceiul lăsatului de sec reprezintă îngroparea iernii, a frigului, a gerului și pregătirea pentru o nouă perioadă mai curată, purificată. Această ultimă zi marchează prin construirea unui foc mare (sau mai multe) începerea Postului Mare, adică ultima zi când se mănâncă carne. Din bătrâni se spune că acest foc alungă spiritele rele, farmecele, ș.a. Mai demult, tinerii și nu numai, construiau focuri(concurau între ei) aproape pe fiecare uliță din sat, în special pe dealuri pentru a putea fi văzute de departe.

    Aseară la Camăr, s-au adunat mulți localnici, chiar și din cele mai îndepărtate locuri ale comunei. Au petrecut lângă foc ore bune, recitând zicale, cântând și socializând. Vocile tinerilor au răsunat în tot satul pe fundal de clopoței; auzeai de departe:

„Husajó!!!   Kása Erzsi eladó!

Vad András megveszi,

Az ablakba kiteszi,

Ganélébe fürdeti,

Kispárnára fekteti. Husajó!”

 

    (aceste zicale sunt dedicate în special fetelor tinere necăsătorite)

   

    Cu acest prilej, gospodinele gătesc câteva preparate specifice momentului. Pregătesc plăcinte umplute cu orez dulce, silvoță, mere, brânză dulce/sărată, nucă ori cartofi. Aceste plăcinte se numesc lepény și se servesc calde după ce oamenii se întorc la casele lor. Tot în această seară se pregătesc sarmale cu varză murată (doar de curând această rânduială). Cu acest prilej, vecinii/prietenii se adună laolaltă și se ospătează bine împreună pentru ultima dată înainte de post.

    Suntem mândri că tinerii sunt atât de deschiși la astfel de obiceiuri vechi, care în alte părți par a se stinge încet. Lăsatul secului de carne anunță totodată renunțarea la sărbători/petreceri, de aici lăsatul secului de carne a fost asociat cu o sărbătoare înainte de intrarea în post, de unde carnavalul. La Camăr, ca și în alte zone rurale această sărbătoare joacă un rol extrem de important.

 

.

 

Șezătorile de altădată...readuse la viață, dar prin alte activități

06-10 februarie 2019

 

 

            Suntem convinși că tinerilor de atunci tare le mai erau dragi șezătorile, clăcile, horile și toate petrecerile din sat la care luau parte. Tradițiile și valorile din străbuni sunt atât de prețioase încât noi încercăm să le reînviem, chiar dacă prin alte activități. Mai demult, la Camăr, în șezătoare se îmbina utilul cu plăcutul și munca se împletea cu socializarea.

            Prin această inițiativă a Centrul de Informare și Promovare Turistică – Camăr și Biblioteca Comunală Camăr, care a avut la bază ideea unei șezători de iarnă, am reușit să scoatem tinerii din casă seară de seară, nu pentru a coase, țese ori toarce ci pentru a socializa și a petrece timp alături de prieteni. Tinerii s-au adunat în grupuri și au jucat tenis de masă, remi/rummy, cărți, au cântat și s-au simțit bine câteva ore.

            Mai demult, tinerii se adunam negreșit la șezătoare. Era unul din puținele moduri de socializare în care utilul era îmbinat cu plăcutul. Femeile/fetele se adunau în grupuri de câte 10-15 persoane, sau câte încăpeau în casa unei gazde. Spre miezul nopții aveau voie să vină și bărbații/băieții, iar șezătoarea se prelungea până târziu.

            În ciuda marii invenții din istoria omenirii, internetul, conștienți că acesta a deschis mari orizonturi, apreciem că este absolut necesar ca uneori să ne rupem de această explozie a tehnologiei.

            Pe această cale mulțumim tinerilor deschiși la astfel de activități organizate și vă asigurăm că în viitor vor mai fi și altele.

.

 

III Kémeri szilvafesztivál. 

Festivalul prunelor la Camăr, ediția a III-a 

.

"Haidaț pă la noi! Deschide-ți lada cu zestre sălăjeană", ediția a II-a

.

.

https://www.facebook.com/GhidVideoTuristic/videos/1126840634060395/?pnref=story

 

Theme by Camarsj and Kemer Romania