Cultura

                     Crăciunul vârstnicilor 2019   

.

    

 

                           Festivalul leurdei la Camăr

                       -elixirul tinereții la îndemâna oricui-

     Vineri, 29 martie 2019, am cinstit din nou cum se cuvinte, planta vedetă a primăverii și anume leurda. Apariția frunzelor de leurdă este semnul că în curând animalele ies din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care la rândul său este unul dintre cele mai folosite și apreciate medicamente din lume, fiind un izvor de sănătate.

     Noi am pregătit-o în combinații cu alte legume de sezon și „clisă picurată”, de-ți lasă gura apă. Obiceiul deja format prin care îndrăznim cu toții să transmitem ideea de a trăi sănătos, ne-a adunat vineri împreună:  Comuna Szentpéterszeg, Comuna Boghiș, Comuna Carastelec și noi, gazdele.

            Cu voie bună am mers la pădure și-am cules leurdă cât ne-a poftit inima, am așteptat musafirii, iar într-un final am pregătit salate cu slănină picurată pe placul tuturor.

După primirea invitaților, ne-am pus pe prăjit, deoarece totul în natură are un rost, nimic nu este întâmplător. După ce ne-am ospătat bine, ne-am gândit că din această ecuație nu trebuie să lipsească fotbalul. S-au format echipe, câte una din fiecare localitate și s-au întrecut în sport. Echipa învingătoare a fost din Comuna Szentpéterszeg.

     Înainte de cină, am luat parte la o degustare de vinuri locale, iar mai apoi, pe ritmuri de muzică populară am încheiat această frumoasă zi de primăvară cu mirosul ei îmbietor de leurdă.

.

 

15 martie 2019

.

Spectacol artistic muzical și de dans popular în Camăr cu Fundația Csillagocska din Oradea

 

Fundația Csillagocska reprezintă și transmite tradițiile culturii maghiare fiind o organizație exemplu pentru societate care educă copiii încă de la grădiniță în spiritul muzicii și a dansului popular. La acest eveniment au fost prezenți la Camăr un grup de peste 60 de copii talentați.

În cadrul programului a fost prezentat: dans popular, muzică populară, scenetă referitoare la fărșang (obiceiul îngropării iernii și a răului specific comunităților maghiare), dans popular pe muzică live a copiilor din Camăr cu copiii din Oradea prin care au învățat ritmurile demult uitate de generația noastră. Este frumos cum un copil, în loc de obiecte colectează momente, sentimente, prietenii, iubirea pentru dans, păstrarea tradițiilor, sau pur și simplu o petrecere.

Le mulțumim că ne-au ales și le-au dat copiilor noștri o lecție despre importanța acestor valori. La eveniment au participat persoane din mai multe localități interesate de transmiterea tradițiilor precum: Suplacul de Barcău, Pericei, Ip, ș.a. Trebuie menționat faptul că a fost un eveniment unic în viața culturală a comunei Camăr fiind totodată și un eveniment cu scop educativ. Prin aceste evenimente se reprezintă și practică dansurile în mod autentic urmând tradiția lăsată din străbuni.

Le mulțumim pentru eveniment și-i mai așteptăm să trezească în sufletele noastre păstrarea și transmiterea obiceiurilor străvechi.  Totodată, le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea și desfășurarea acestui eveniment!

.

http://www.magazinsalajean.ro/cultura/exemplu-de-simbioza-culturala-intre-romanii-si-maghiarii-din-camar     

 

  15 martie 2018 / Március 15

.

 Idősek karácsonya Kémeren...Crăciunul vârstnicilor 2017

,

 

.

 

 

O nouă ediție a evenimentului a debutat joi, 16 septembrie 2016 la Casa Municipală de Cultură cu un concert de muzică ușoară, iar vineri 17 septembrie 2016, în sala festivă a Clădirii Transilvania, începând cu ora 18.00, a avut loc un program de muzică şi dansuri populare cu Ansamblul Folcloric „Maros Muvészegyüttes” din Târgu Mureş. Sâmbătă, 17 septembrie 2016, s-a desfășurat un spectacol de operetă cu „Operett Group Project”, în Clădirea Transilvania Zalău, de la ora 18.00.

 În parcarea din spatele Primăriei, duminică 18 septembrie 2016  începând cu ora 12.00, a avut loc un program cultural ce a inclus dansuri populare, program pentru copii, concurs „bográcsos”, meșteșuguri populare. Programul zilei de duminică s-a încheiat cu o defilare de sărbătoarea strugurilor şi concerte de muzică ușoară cu formațiile Bóbita şi Dynamit.

Organizatorii  Zilelor Maghiarilor din Sălaj: Asociațiile „Szilágyság” și „Szilágy Társaság”, în parteneriat cu UDMR Sălaj, Fundația Communitas, Fundaţia Bethlen Gábor, Primăria municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

 De la Camăr au participat aproximativ 50 de persoane care au reprezentat comunitatea cu produse tradiționale, sarmale, vin, pălincă de Camăr, struguri, langoș și multe alte bunătăți.

.

 

Theme by Camarsj and Kemer Romania