Sari la conținut

Cultura

ZILELE MAGHIARILOR DIN SĂLAJ

O nouă ediție a evenimentului a debutat joi, 16 septembrie 2016 la Casa Municipală de Cultură cu un concert de muzică ușoară, iar vineri 17 septembrie 2016, în sala festivă a Clădirii Transilvania, începând cu ora 18.00, a avut loc un program de muzică şi dansuri populare cu Ansamblul Folcloric „Maros Muvészegyüttes” din Târgu Mureş. Sâmbătă, 17 septembrie 2016, s-a desfășurat un spectacol de operetă cu „Operett Group Project”, în Clădirea Transilvania Zalău, de la ora 18.00.
În parcarea din spatele Primăriei, duminică 18 septembrie 2016 începând cu ora 12.00, a avut loc un program cultural ce a inclus dansuri populare, program pentru copii, concurs „bográcsos”, meșteșuguri populare. Programul zilei de duminică s-a încheiat cu o defilare de sărbătoarea strugurilor şi concerte de muzică ușoară cu formațiile Bóbita şi Dynamit.
Organizatorii Zilelor Maghiarilor din Sălaj: Asociațiile „Szilágyság” și „Szilágy Társaság”, în parteneriat cu UDMR Sălaj, Fundația Communitas, Fundaţia Bethlen Gábor, Primăria municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
De la Camăr au participat aproximativ 50 de persoane care au reprezentat comunitatea cu produse tradiționale, sarmale, vin, pălincă de Camăr, struguri, langoș și multe alte bunătăți.

SĂRBĂTOAREA STRUGURILOR

Vineri, 21 octombrie 2016 a debutat Sărbătoarea Strugurilor la Camăr. Copii îmbrăcați în straie populare, căruțe ”gătate nealcoș” au invitat sătenii la Balul Strugurilor cu începere de la orele 19:00. Oaspeții din comunele maghiare înrudite, Soponya și Szentpéterszeg au fost primiți cu dansuri populare. La bal, buna dispoziție a fost asigurată de formația ”Dynamit” și de ansamblurile de dans popular din Camăr și Terbete din Zalău.

Zilele culesului strugurilor s-a transformat într-o adevărata sărbătoare ce vestește sfârșitul lucrărilor de recoltare. Este un prilej de bucurie și voie bună pentru toate generațiile, drept pentru care, în mod îndreptățit, i se spune și ”Balul Strugurilor”. 

Sâmbătă, 22 octombrie, în prima parte a zilei, la Pensiunea Kemsilvanum s-a organizat un program de degustare dedicat iubitorilor de vin în prezența Dl.-lui Laszlo Veiszenbacher, vinificatorului cramei Fort Silvan, militant și promotor al artei și culturii degustării vinului. Au fost prezentate vinurile cramei Fort Silvan și ale cramei Carastelec, iar pentru stimularea simțurilor și a obținerii echilibrului perfect s-au servit brânzeturi și bruschete asortate. După degustare, oaspeții au avut ocazia de a vizita Crama Fort Silvan, unde ”poveștile despre vin” au continuat încă mult timp.

Seara, prietenii din comunele înfrățite, precum și alți invitați iubitori ai muzicii au fost prezenți la cea de a X-a ediție a ”Serii cântecelor populare”. Organizat cu exigență și cu bucate alese, evenimentul s-a bucurat de o atmosferă întreținută de Szöcs Lőrincz și instrumentiștii, Koós Éva și Buta Árpád interpreți de muzică populară și operetă. Scriitorul Thököly Vajk a recitat poezii reușind să impresioneze publicul prin prisma sufletului prezent în poeziile sale. Întâlnirea muzicii cu poezia a avut un rezultat pozitiv, invitații petrecând apoi până în zori.

Duminică, programul s-a încheiat prin participarea la slujba Bisericii Reformate din Camăr și prânzul comun.

Sperăm că și anul viitor acest eveniment se va bucura de un asemenea succes.