Skip to content

Kulturális élet

Szilágysági Magyar Napok

2016. szeptember 15-én, csütörtökön elkezdődtek a Szilágysági Magyar Napok koncert-sorozatai a Kávészünet zenekarral.A rendezvénysorozat második napján, a Maros Művészegyüttes lépett fel , a Városi Vigadóban.
A harmadik napon az Operett Group Projekt előadásán vehettek részt az érdeklődők .
Az utolsó napon a Szikszai-parkban ünnepeltek a szilágyságiak,ahol nép- és moderntánc, népművészet, gyermekműsorok, gasztronómiai versenyek tették szebbé ezt a napot. Az este sztárvendége Csepregi Éva volt, valamint őt megelőzően a Bóbita Együttes és a Dynamit Zenekar szórakoztatta a közönséget.
Köszönet mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult, hogy ismét sikerült megszervezni ezt a csodás rendezvényt, ahol mi kémeriek is közel 50 fővel részt vehettünk, a hazai lángos, töltött káposzta, bor és szőlő termékekkel.

Szüreti mulatság

„Ideje van a víg kedvnek, a kémeri nótaestnek”

 

    Több napon át tartó szüreti mulatságokat tartottak az elmúlt hétvégén Kémeren. Október 21-én, pénteken vette kezdetét az ünnepélyek sorozata, mely egyfajta tisztelgés a szülőföld, a Szilágyság jó minőségű talaja és az ebből életet merítő szőlőtőkék iránt. 

Első nap a falu néptáncosai ropták a táncot népviseletben az utcákon, miközben lovas gazdák szekereken vitték őket utcáról utcára, hogy mindenki szeme láttára járják a szép magyar csárdást. Ezen a napon érkezett meg Kémer két testvértelepülése is Magyarországról, Soponya és Szentpéterszeg. Az estét egy szüreti bál koronázta meg, a község kultúrotthonában, ahol a kémeri néptáncosok újból megmutatták mit tudnak, de itt volt a zilahi Terbete néptánccsoport is. A tánc után a Dynamit zenekar mulattatta a szórakozni vágyókat. Az est folyamán tombolát húztak hol értékes nyeremények találtak gazdára.  

  A következő nap Veiszenbacher László a kémeri Fort Silvan pincészet borásza tartott előadást a pincészet borairól és a bor készítésének művészetéről. Ezen előadásnak a Kemsilvánum panzió adott otthont, ahol a Fort Silvan pincészet is található. A borok mellé finom sajtokat, sülteket és vaddisznó pörköltet fogyaszthattak az érdeklődők.

Este újból felcsendült a nóta, a már hagyománnyá vált kémeri nótaest keretein belül, csak most nem a kultúrotthonban, hanem a Kemsilvánum panzió dísztermében. A házigazda, Szoboszlai Attila és Szabó Levente polgármester köszöntője után Thököly Vajk szilágysági költő verse hangzott el, mely arról szólt, hogy az ember legértékesebb mértékegysége az idő. És mindenkinek ideje kell, hogy legyen az Istenre, a munkára, a családra, a barátra, de épp úgy az ilyen alkalmakra is mint a kémeri nótaest.

„Ideje van a víg kedvnek,

a kémeri nótaestnek,

ím, be szép magyar nótáknak,

a jó bornak, koccintásnak.” részlet

Ezt követően Szőcs Lőrinc és zenekara játszott hajnalig. Felemelő érzés volt hallgatni Koós Éva és Buta Árpád-Attila előadóművészeket és velük együtt énekelni a gyönyörű nótákat, csárdásokat, operett slágereket.

Vasárnap ünnepi Istentisztelettel fejeződött be a program, ahol Kánya Zsolt Attila lelkipásztor megemlékezett az 56-os hősökről. Az ünnepélyt egy díszebéd követte, mely bezárta a szüreti napokat. Itt búcsút vettek egymástól a testvértelepülés lakói abban a hitben és reményben, hogy jövőre újra felcsendül a nóta. Régi nóta, híres nóta…